Πολύ συχνά οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν μια ασαφή εικόνα αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δυσκολία των Ψυχομετρικών Εξετάσεων. Οι Ψυχομετρικές Εξετάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των Προκαταρτικών Εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι και αφορούν μαζί με τις υγειονομικές εξετάσεις και τα αγωνίσματα μια διαδικασία την οποία οφείλει να περάσει επιτυχώς ο υποψήφιος για τις σχολές αυτές. Μάλιστα ορισμένες από αυτές, όπως π.χ. η Σχολή Ικάρων, περιλαμβάνουν και πρόσθετες δοκιμασίες και διαδικασίες πέραν των κλασικών ΠΚΕ.
Τι είναι τα ψυχομετρικά τεστ;
Τα ψυχομετρικά τεστ είναι μεθοδολογίες που αξιοποιούνται για να διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά, οι προτιμήσεις, οι συμπεριφορές και οι ικανότητες των ατόμων. Η αποτύπωση αυτή βοηθά στην πρόβλεψη της απόδοσης ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο ρόλο.
Τα επιστημονικά σχεδιασμένα και αναπτυγμένα ψυχομετρικά τεστ αποτελούν εργαλεία που βοηθούν τους οργανισμούς να προβλέψουν και να συγκρίνουν την απόδοση των υποψηφίων σε μια θέση εργασίας με αντικειμενικότητα και αμεροληψία.
Οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εργαλείων για να κατανοήσουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία των υποψηφίων και να τα αξιοποιήσουν σε μεταγενέστερα στάδια των διαδικασίας επιλογής, όπως π.χ. στην προσωπική συνέντευξη (δια ζώσης ή online συνέντευξη).
Ψυχομετρικές εξετάσεις των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, η οποία παρέχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις Ψυχομετρικές Εξετάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ψυχομετρικές Εξετάσεις διεξάγονται στο Εξεταστικό Κέντρο που επιλέγει ο κάθε υποψήφιος κατά την αίτησή του.
Η ψυχομετρική δοκιμασία συμπεριλαμβάνει γραπτές και προφορικές δοκιμασίες, διενεργούμενες από κατάλληλη επιτροπή Αξιωματικών, για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διαρκεί δύο (2) ημέρες και περιλαμβάνει γραπτές και προφορικές δοκιμασίες για τη διαπίστωση της προσωπικής υγείας καθώς και ορισμένων ψυχικών ικανοτήτων απαραιτήτων για τους Στρατιωτικούς.
Το σύνολο της ψυχομετρικής αξιολόγησης των υποψηφίων πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
1η ημέρα:
α. Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτωνβ. Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας
2η ημέρα:
γ. Ομαδική αξιολόγηση επαγγελματικών χαρακτηριστικώνδ. Ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλότητας.
Στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική οι εξετάσεις ολοκληρώνονται συνήθως σε μία ημέρα. Στο πέρας των Ψυχομετρικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι κρίνονται ως «Κατάλληλοι/ Μη- Κατάλληλοι» για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κατά την πρώτη ημέρα των Ψυχομετρικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι συμπληρώνουν πέντε δοκιμασίες με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και υπό την καθοδήγηση χορηγητών ψυχολόγων. Πρόκειται για τέσσερα τεστ γνωστικών ικανοτήτων κι ένα τεστ προσωπικότητας. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα:
1. Τεστ Διαγραμματικού Συλλογισμού (ΜΕΝΤΩΡ ΤΕΣΤ) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται η ικανότητα του ατόμου να προβαίνει σε λογικούς συλλογισμούς, όταν οι πληροφορίες που έχει είναι αφηρημένες υπό τη μορφή διαγραμμάτων.
2. Τεστ Αριθμητικού Συλλογισμού (ΘΑΛΗΣ ΤΕΣΤ) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τη σημασία των αριθμών, να τους επεξεργάζεται και να προχωρά στη λήψη αποφάσεων με βάση τα αριθμητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και να επιλύει προβλήματα.
3. Τεστ Χωρικού Συλλογισμού (ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΕΣΤ) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται η ικανότητα του ατόμου να εντοπίζει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε σχήματα που εμφανίζονται με διαφορετική μορφή (σχεδίου ή τρισδιάστατη) και δυνατότητας σύνθεσης και συναρμολόγησης αντικειμένων.
Τεστ Λεκτικού Συλλογισμού (ΠΛΑΤΩΝ ΤΕΣΤ) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται η ικανότητα του ατόμου να εξάγει λογικά συμπεράσματα από πολυσύνθετες γλωσσικές πληροφορίες.
5. Τεστ Προσωπικότητας (ΠΡΩΤΕΑΣ ΤΕΣΤ) Τα Τεστ Προσωπικότητας είναι ένα ψυχολογικό «σκιαγράφημα» τα οποία αξιολογούν τους προτιμητέους τρόπους συμπεριφοράς ενός ατόμου, πώς δηλαδή προτιμά να συμπεριφέρεται το άτομο κατά την εργασία του. Δεν αξιολογούν τις ικανότητες του ατόμου, αλλά πώς το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αναφορικά με την αλληλεπίδρασή του με άλλα άτομα, τον τρόπο που προσεγγίζει πληροφορίες και προβλήματα, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Κατά τη συμπλήρωσή τους δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει την απάντηση που τον αντιπροσωπεύει καλύτερα, ωστόσο οι απαντήσεις μπορούν να ελεχθούν για την αλήθεια τους.
Κατά την δεύτερη ημέρα των Ψυχομετρικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι εξετάζονται στα εξής:
1.Ομαδική αξιολόγηση επαγγελματικών χαρακτηριστικών. Τα θέματα που αναπτύσσονται σε αυτές τις ομάδες είναι καθημερινά κοινωνικά θέματα και οι υποψήφιοι πρέπει δείχνουν προθυμία και ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη συζήτηση, όπου με σαφήνεια να καταθέτουν τις απόψεις τους, ενώ τα μη λεκτικά μηνύματα του σώματός τους πρέπει να φανερώνουν άνεση, αυτοέλεγχο, έλλειψη νευρικότητας και ο τόνος της φωνής τους να είναι ήρεμος και φιλικός και να μην είναι επιθετικός ή επικριτικός.
2. Ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλότητας. Στην ατομική συνέντευξη ο αξιολογητής προσπαθεί να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό ο υποψήφιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την/τις στρατιωτική/ές σχολές που επέλεξε. Επιπλέον επιχειρεί να ανακαλύψει χαρακτηριστικά του υποψηφίου ή να επιβεβαιώσει όσα διαφαίνονται από τις δοκιμασίες στις οποίες συμμετείχε.
Comments