top of page
Αναζήτηση
  • stefman2

ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι ψυχομετρικές εξετάσεις, είναι απαραίτητες εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τα ψυχομετρικά τεστ, το τεστ προσωπικότητας και τη συνέντευξη

Τα ψυχομετρικά τεστ αποτελούνται από: Γενικής ευφυΐας, τεστ Ικανοτήτων και τεστ επιδεξιότητας. Αυτά μετρούν τη συνολική ικανότητα σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και παράγουν μεμονωμένες ενδείξεις των ικανοτήτων σας.

Τα τεστ ικανοτήτων μετρούν την ικανότητα να χρησιμοποιείτε τη γνώση που ήδη έχετε. Αυτά χωρίζονται σε: Αφαιρετική/θεωρητική ικανότητα, Γλωσσική ικανότητα, Αριθμητική ικανότητα, Αντιληπτική ικανότητα, Διαστημική γνώση (χώρος) και Μηχανική γνώση

Με το τεστ προσωπικότητας μετράτε η συνολική περιγραφή ενός ατόμου όσον αφορά τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις σχέσεις με τα άλλα άτομα. Πρόκειται για μια μοναδική σύνθεση παραγόντων και στοιχείων που χαρακτηρίζουν το άτομο και καθορίζουν την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά τη συνέντευξη αυτή γίνεται προφορική. Συνήθως γίνεται ανά ομάδες των 20 ατόμων κατά την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να συμμετέχουν ατομικά στην ανάπτυξη ενός θέματος που θα δοθεί από την επιτροπή.

Μια καλή προετοιμασία θα σας βοηθήσει και να είστε ετοιμόλογοι αλλά θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και θάρρος να ανταπεξέλθετε στη συνέντευξη επιλογής. Η αρχική εντύπωση δημιουργείται στα πρώτα δευτερόλεπτα και επιβεβαιώνεται μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Το μέρος που θα επιλέξετε να καθίσετε, η οπτική διερεύνηση του χώρου, τα σημεία στα οποία θα σταθεί το βλέμμα μας, η στάση του σώματος σας, η τοποθέτηση των χεριών και των ποδιών σας, αποτελούν ενδείξεις, όχι μόνο της ψυχικής σας διάθεσης, αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζετε μια νέα κατάσταση και μια διαπροσωπική επαφή, καθώς όλα αυτά καθορίζουν την επαγγελματική σας συμπεριφορά

Με τις εξετάσεις αυτές διερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η προσωπικότητα του υποψηφίου.

Τα ψυχομετρικά τεστ είναι ένας ασφαλής, σταθερός και επιστημονικός τρόπος αξιολόγησης να μετρήσει κάποιος πλευρές της πνευματικής και ανθρώπινης επίδοσης ή συμπεριφοράς.

Η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία κρίνεται ως αναγκαία για να μην πέσετε σε ‘παγίδες’ οι οποίες ίσως να οδηγήσουν τους αρμόδιους της επιτροπής εκπαιδευτές – κριτές, σε αντίθετα συμπεράσματα ως προς την ψυχοσύνθεση σας.


22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page